2010. június 15., kedd

Pasta super veloce 2.

A második szupergyors tészta egyben az egyik kedvencem is, spagetti frutti di mare, azaz tenger gyümölcseivel készített spagetti. Mióta Hollandiába költöztem, folyton odavagyok, hogy itt kaphatók friss halak, friss kagylók, friss tengeri micsodácskák, többféle méretben, színben, csomagolásban, tisztítva és tisztítatlanul egyaránt. Sokszor megveszem a kis dobozkát, amiben általában apró polip, kisméretű tintahal-karikák, kis kagylók és többféle apró garnélarák található vegyesen. Aki tenger mellett, vagy olyan helyen nőtt fel, ahol kaphatók ezek a dolgok, el sem tudja képzelni, hogy micsoda áttörés ez. Nekem gyerekkoromban a legegzotikusabb csemege, amivel találkoztam, az orosz gyártmányú tintahalkonzerv volt, amit isteni finomnak találtam, igazi különleges csemegének. Aztán ahogy a pizzériák megjelentek Magyarországon, néhány helyen lehetett választani tenger gyümölcseis pizzát is, ami szinte futurisztikusan hatott a kilencvenes évek végén-kétezres évek elején...:)
Ehhez képest szégyen, hogy nem is emlékszem mikor ettem először igazi olyan ételt, ami tenger gyümölcseivel készült. Emlékezetes viszont a spanyolországi grillezett tintahal, aminek kapcsán meg is tanultam első spanyol mondatomat, miszerint 'Calamares estan buenos' nem túl költői, de tartoztam ennyivel a szakácsnak és magának a tintahalnak is.
A lényeg tehát, hogy nekem, aki felnőttkoromban találkoztam először ezekkel a lényekkel, még mindig nagy csoda a létezésük és nagyon finomnak találom őket. Ezért rendszeresen veszek és készítek is belőle mindenfélét: levest, thai zöldséges rizst és a megunhatatlan spagettit.

Ennyi bevezetés után gyorsan le is írom, hogy hogyan készítem én a tenger gyümölcseis spagettit.

A fokhagymagerezdeket durvára vágom és vaj, valamint olívaolaj keverékén megfuttatom. Hozzáadom a nyers tenger gyümölcseit, amihez halszószt adok. (Sokat kacérkodtam a boltban a halszósszal, mert el nem tudtam képzelni, hogy milyen lehet. Aztán egyszer vettem halhúsleves-kockát, azt próbálgattam különféle ételekben. Miután az eléggé ízlett, már bátran kipróbáltam a halszószt is és nem bántam meg. Ha nem teszünk sokat, nincs erős halíze, viszont szépen kihangsúlyozza a halas ízt.) Tekerek rá fehérborsot (nem látszik, hogy mennyi megy az ételbe, így könnyű elborsozni, úgyhogy oda kell figyelni a mennyiségre.) Majd kis lángon, néha megkevergetve megpárolom a tengeri "herkentyűket". Hozzáadom a durvára vágott petrezselymet (én a fodros szélű, úgynevezett francia petrezselyem nevelgetésével próbálkozom a kertben, így abból szoktam szedni hozzá.) Majd az egészet elkeverem az olaszosan keményre-puhára főzőtt spagettivel. Ha nagyon száraznak érzem, lehet hozzá még egy kis olívaolajat adni.

Hozzávalók (2 személyre):
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 3 dkg vaj
  • 2 ek olívaolaj
  • 150 g tenger gyümölcsei
  • 2 evőkanál halszósz
  • só, fehérbors
  • 200 g spagetti
  • egy kis csokor petrezselyem
Az elmúlt két hétben háromszor készítettem ilyen tésztát, egyszer anyukámnak, egyszer chilei és magyar vendégeknek és egyszer csak saját magamnak. Ha egyszer megunom ezeket a kis állatkákat, összeszedem a bátorságom és kipróbálom nagyobb társaikat, egy igazi egyben lévő polipot és tintahalat. Majd beszámolok arról is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése