2011. június 26., vasárnap

Reformkísérlet

Reformkonyha-ellenesek, húsimádók, szkeptikusok számára javaslom, hogy inkább egy későbbi posztot olvassanak (vagy egy korábbit) :-). Zöldségszeretők, kísérletezők, fura kombinációkra nyitottak nyugodtan olvassanak csak tovább.
Egy olyan ebéd bemutatása következik, aminek összeállítsa ugyan kicsit szokatlan, de egészséges, finom és nem unalmas. Az ötlet tulajdonképpen a Múzeum-körúti biobüféből származik, ahol nagy ritkán én is megfordulok. A receptjeiket nem ismerem és nem is szerettem volna lemásolni, de a kombináció ihletét mindenképpen tőlük szereztem. Pénteken ugyanis hosszú idő után ismét betértem a bioboltba (naptejért, amit persze végül nem vettem). Vettem viszont helyette kölest, kuszkuszt és füstölt tofut (nem génkezeltet). A tofuval többször szemeztem már, eddig talán háromszor vettem, de ötletem sem volt, hogy mit csinljak vele, így szegény hosszú hűtőben állást követően a kukában végezte. (Pedig utálok ételt kidobni.)


Ma borús nyári fél kettő volt, a hangulatom semmilyen, internetes szörfözéssel és látszatpakolással próbáltam elütni az időt. Közben rájöttem, hogy ma még nem is ettem. Talán ennek is köszönhető volt a nyomott kedélyállapot. Valahogy a rosszkedv és a nem evés összefügg egymással. Ha az ember rosszkedvű/szomorú/csalódott/stb. akkor azért nem eszik, ez világos. Viszont ha nem eszik, akkor néha rosszkedvű lesz. Gondoltam, hogy egy próbát megér, főzni és enni pedig mégiscsak jobb, mint hülye cikkeket és a többi unatkozó Facebook ismerős posztjait olvasgatni, ezért belevágtam. A menü: pirított, füstölt tofu lencsével és bazsalikomos répafőzelékkel, lilakáposzta salátával. (Ez már majdnem úgy hangzik mint valami trendi étterem jól megkomponált ajánlata és igen, azt hiszem ott is elcsábultam volna erre.) A főzés és az evés összesen 1 órát vett igénybe, úgy, hogy közben még fényképeztem is.

Tehát lássuk a hozzávalókat (2 adag)
- egy kis bögre lencse - 7 kis szál sárgarépa (egy kanál olívaolaj, 1 evőkanál teljes kiőrlésű liszt, egy ek. tejszín, néhány levél bazsalikom és petrezselyem)
- 15 dkg tofu és egy fél fej főzőhagyma
- egy kis darab lilakáposzta, petrezselyem, lime
- opcionálisan két szem krumpli

A (sima, barna) lencsét háromszoros mennyiségű vízben sóval és zöldfűszerekkel megfőztem. (Kb. 40 perc alatt főtt meg.) A karikára vágott répát egy kanál olívaolajjal és egy (púpozott) kanál teljes kiőrlésű liszttel egy percig megforgattam, majd kb. kétszeres mennyiségű sós vízben 10-12 perc alatt puhára főztem. Tettem bele 1 (nagy) evőkanál tejszínt, apróra vágott bazsalikomot és petrezselymet és még egy percet együtt főztem. Felvágtam egy fél fej lila főzőhagymát és olívaolajon üvegesre pirítottam, majd hozzáadtam a kis hasábokra vágott füstölt tofut. Tettem rá egy kis sót és borsot és nagy lángon, gyakran megkeverve megpirítottam. A lilakáposzta salátához vékonyan felszeleteltem a káposztát, megsóztam, tettem hozzá apróra tépkedett petrezselymet és ráfacsartam egy kis lime levet. Az opcionális krumplival be kell vallanom, hogy csaltam egy kicsit, mert az tegnap estéről maradt. Elkészítése roppant egyszerű, az újkrumplit hámozás nélkül vékony, kb 3 mm-es karikákra vágtam, kicsit kiolajozott tepsibe sóval és zöldfűszerekkel lefektettem (1 rétegben csak) és ropogósra sütöttem.
Leírni egyszerű, elkészíteni egyszerű, megenni pedig finom. Jó érzés egészséges ételeket enni...szóval gyorsan ittam egy gyógyteát is. Sőt, talán még jógára is elmegyek majd délután ha már ilyen irányt vett a nap.

PS: és igen, a főzéstől és az evéstől is határozottan jobb kedvem lett. Lehet, hogy máskor is kipróbálom....

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése